Släktforskning i Hjo

Släktforskning i Hjo

Tankar under våra kuser

Under våra kurser dyker det upp problem, som vi försöker lösa.

Databaser

kurserPosted by Karl Bergstrand Wed, March 30, 2011 08:15:34

Tänk vad det underlättar att kunna använda sig av våra databaser.
En av våra elever hade jobbat länga med att följa en av sina släktingar, tills det kom en närmast oläslig anteckning om utflyttning.
Eftersom han var född på 1830-talet så var det troligt att han skulle finnas i Sv befolkning 1880, och där fanns han med familj. Nu var det lätt att följa honom de saknade åren.

Jag tänker på när jag för över 20 år sedan började med att titta i kyrkböcker.

Jag satt två vintrar på biblioteket och rullade film för att få fram mina anor. Turligt nog fanns alla filmer där. Min anor har varit bönder och varit ganska bofasta huvudsakligen i Värsås och Kyrkefalla församlingar.

Det första hjälpmedlet som kom var Sv dödbok. Jag fick tag på den, när version 2 kommit ut och visade den för en gammal släktforskare, som blev helt tagen av vad lätt det gick att få fram uppgifter. Sedan köpte han alla skivor så fort de kom ut.

Nästa steg var när kyrkböckerna kom ut på nätet. Jag tog ett prova på abonnemang på Genline sommaren 2004. På de 10 dagar som det gällde hade jag fyllt i alla luckor som jag hade.

Nu fick jag en nytändning för släktforskning och skaffade ett årsabonnemang. Nu kunde jag sitta och forska när jag hade lust. När jag upptäckte Arkiv Digital så över gick jag dit på grund av den bättre kvaliteten på bilderna.

Att göra den forskning som tog mig två vintrar att göra när jag började, klaras i dag av på en vecka.
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.